NyheterPolis & SäkerhetRäddningstjänst

Förbättrad version av flygförbudszoner med DJI drönare att vänta – GEO 2.0

DJI är världens största kommersiella drönartillverkare med försäljning över hela världen. Deras drönare har sedan 2016 ett inbyggt GPS-koordinerat skydd mot flygning i förbjudna områden. Detta berör i huvudsak flygplatser och dess inflygningszoner men även annan känslig infrastruktur. Systemet är aktivt över hela världen och går generellt under benämningen No Fly Zone, eller vid dess rätta namn DJI GEO Zones.

Zonerna har fram tills nu bestått av cirklar med varierande diameter för att täcka in de förbjudna zonerna. Detta är inte alltid en önskvärd eller nödvändig form. Detta då det vid många platser täcker in onödigt stora omkringliggande ytor som inte berörs av förbud för drönarflygning.

GEO 2.0 – Mer detaljerade flygförbudszoner

DJI har startat ett samarbete med det brittiska företaget Altitude Angel. De skall förse DJI med geospatial information för mer träffsäker och relevant skydd för de platser som är förbjudna att flyga i. Systemet går under namnet GEO 2.0. Förutom realtidsuppdatering vid speciella händelser kommer skyddet numera att omfattas av mer komplexa polygonformer. för att bättre anpassas till de förbjudna zoner som finns runt flygplatser. DJI förklarar det som en tredimensionell fluga eller ”bowtie” (en sådan du har på dig, inte den som flyger).

DJI lanserar GEO 2.0 - Flygförbudszoner kring flygplatser.

Förutom att inkludera flygplatser kommer systemet att finnas aktivt kring fängelser, kärnkraftverk, arenor och annan känslig infrastruktur. Tillfälliga skydd kommer också att aktiveras vid exempelvis naturkatastrofer och går under namnet Temporary Flight Restrictions (TFRs).

Detta är en viktig förbättring och en välkommen nyhet för myndigheter som räddningstjänst och polis för att förhindra obehöriga att flyga i områden vid händelse av skogsbränder eller andra katastrofer.

GEO 2.0 aktiveras i 32 olika europeiska länder

Det äldre geografiska skyddet har tidigare funnits tillgängligt i totalt 13 europeiska länder. När GEO 2.0 rullas ut med start i februari kommer det att inkludera 19 nya länder.

Följande länder berörs av det nya systemet:
Australien, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Uppdatera DJI GO 4 vid uppmaning för att ta del av GEO 2.0

DJI rekommenderar sina användare att uppdatera sin flygapp (DJI GO4/DJI Pilot) samt firmware till drönaren vid uppmaning för att ta del av GEO 2.0. Systemet rullas ut under februari månad, men något exakt datum för Sverige finns i dagsläget inte tillgängligt.

DJI GEO 2.0 DJI GO 4
Före och efter GEO 2.0

Länkar

DJI Newsroom – DJI Improves Geofencing To Enhance Protection of European Airports and Facilities

Läs mer om DJI Fly Safe

Taggar
Visa mer

Erik Eriksson

Arbetat med försäljning av drönare och varumärket DJI sedan 2010. Rådgivare för DJI Enterprise.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button