BranschspecifiktInspektioner

DJI Matrice 210 RTK – Drönare för professionella

DJI Matrice 210 RTK har snabbt blivit ett favoritverktyg för företag och myndigheter. Användningsområdena är många genom ett brett utbud av kameror och tillbehör. Med sitt IP43-skyddade yttre kan den användas i alla möjliga typer av miljöer och situationer som störtregn eller isande kyla ned till -20°C med batterier som med automatik värmer upp sig själva under kyliga flygningar.


Skillnader mellan M200 och M210

M200 är instegsdrönaren i serien och erbjuder montage av en nedåtmonterad kamera i taget till skillnad från M210 som kan flyga med en eller två nedåtmonterade kameror samtidigt alternativt en ensam toppmonterad kamera. Båda modellerna kan dra nytta av samma utbud av sensorer: högupplöst video/foto (X4S/X5S), zoomkamera (Z30) samt värmekamera (XT/XT2).

Det skiljer sig också en hel del i standardutbudet av tillbehör mellan de olika modellerna. Detta medföljer en M210/M210 RTK:

  • Standardfjärrkontrollen ersätts med DJI Cendence – detta ger en hel del fler fysiska kontroller för piloten som kan mappas till olika funktioner. Detta spar tid och förenklar då man slipper gå in i appen och ändra vanliga inställningar.
  • CrystalSky 7.85 tums monitor – En mycket ljusstark skärm med bra batteritid – oftast ett mycket bättre alternativ än en surfplatta som tenderar att vara svår att titta på vid starkt solljus och förhållandevis kort batteritid, särskilt i kyla. Det går också att installera tredjepartsappar i skärmen som Pix4D mapper för fotogrammetriuppdrag och dylikt.
  • Två stycken TB55 batterier ingår utöver två standardbatterier, vilket är att föredra med en markant förbättrad flygtid mot standardbatteriet TB50.
Originalväska till Matrice 210 RTK samt Cendence handkontroll.

RTK ger många fördelar och ökar säkerheten

Matrice 210 RTK erbjuder mycket hög precision för positionering av drönaren ner till några få centimeter både i höjd- och sidled. Detta ger en klar säkerhetsmässig fördel vid flygning i trånga passager eller för inspektion nära väggar och dylikt vid dagar med starka vindar.

Man ser snabbt att det är en RTK-version genom de två extra GNSS-enheterna monterade på toppen av drönaren. Dessa kommunicerar i sin tur med en basstation på marken. Den konventionella metoden för kompassriktning erhålls genom en magnetometer (kompass) som kan störas ut av metallobjekt och/eller elektromagnetiska fält. Detta problem minimeras med M210 RTK som därför lämpar sig mycket väl till inspektion av kraftledningar och i andra områden med mycket metallkonstruktioner som lagerbyggnader etc.

M210 RTK in action. RTK basstation syns inringad och kommunicerar ständigt med drönaren för mycket hög positioneringsnoggrannhet.

Högpresterande kameror

Det finns många olika sensorer att välja mellan till Matrice 210 RTK. Zenmuse X4S samt X5S erbjuder hög foto- och videokvalité och kan användas för fotogrammetri eller inspektioner där det går att komma nära objekten i fråga. Zenmuse Z30 är en optisk zoomkamera som ger en klar fördel där det är svårt och/eller farligt att komma nära objektet som man vill dokumentera. Att hålla sig 50 m från ett objekt och ändå få gott resultat syns tydligt på bilderna nedan.

Exempel på kvalité från zoomkameran på Matrice 210 RTK.

Värmekameror

Senaste tillskottet när det gäller värmekameror är Zenmuse XT2. Den kombinerar förutom den termiska sensorn också en RGB-sensor för samtidig inspelning av data. Kameran är IP-klassad för att matcha M210:ans IP-skydd vilket ger klara fördelar i tuffa miljöer. En värmekamera är en stor investering men möjligheterna är också mycket stora och överväger investeringen flertalet gånger om i en mängd olika branscher, i synnerhet för ändamål där syftet är att rädda liv.

Zenmuse XT2 kommer med flertalet olika linsval för varje typ av situation. Från 9-25 mm. Den vanligaste linstypen är 13 mm som lämpar sig för inspektioner på mellanstort avstånd eller vid eftersök. Linser med längre brännvidd används typiskt vid flygning på högre höjder där verka utan att synas (eller höras  för den delen) är ledorden, exempelvis vid rekognosering och spaning.

Smidigt format och vikt

Matrice 210 RTK väger endast 6,14 kg maximalt utrustad vilket är under gränsen på 7 kg för tillstånd Kategori 1. Det innebär att drönaren får flygas utan särskilda tillstånd från Transportstyrelsen. Däremot krävs alltid ansvarsförsäkring vid kommersiell flygning.

Armarna kan vikas inåt vilket skapar en avlång profil och det är också så den kommer paketerad i sin medföljande originalväska. Väskan är av hårdare frigolittyp klädd med ett tunt ytterhölje av plast. Väskan i sig är av godkänd kvalité, men skall trots allt räknas som en leveransförpackning från DJI och inte en permanent lösning för transporter. Så snart man adderat nödvändiga tillbehör som sensorer och fler batterier så får dessa helt enkelt inte plats i originalväskan.

Lösningen stavas HPRC. Högkvalitativa väskor från Italien som gör kvalitetsväskor till hela Matrice-200 serien med perfekt passform och genomtänkta lager med mängder av plats. Dessa väskor är mer eller mindre en nödvändighet för att transportera drönare och utrustning på smidigt och säkert sätt.

Högre flygsäkerhet med ADS-B transponder

Matrice 200-serien är som ensam drönare från DJI utrustad med en ADS-B transponder som tar emot och presenterar information om närliggande flygtrafik direkt i flygappen DJI Pilot. Den går under namnet AirSense och fungerar mycket smidigt och ökar flygsäkerheten avsevärt. Man får i god tid information om kollisionsrisk föreligger och kan då snabbt agera och landa eller flyga undan.

Sammanfattning

Matrice 200-serien är skapad för professionella utövare som värdesätter ett brukande med få kompromisser. M210 RTK i synnerhet är ett mångsidigt verktyg som funnits på marknaden i snart 1,5 år och blivit mycket populär och uppskattad. De unika egenskaperna som IP-klassning och garanterad drift ned till -20°C öppnar upp för många användningsområden. Vi på Swedron har fått äran att leverera tiotals drönare i M200-serien och har fått sätta den på prov i många situationer under testflygningar och vid utbildningar och varken vi eller kunderna vi levererat till har blivit besvikna.

Marknaden för drönare växer så det knakar och är du verksam inom industri, räddningstjänst, polisväsendet, inspektion med mera så skall du definitivt titta närmare på M210 RTK.

Vi på Swedron besitter djup kunskap kring M200-serien och har sett åtskilliga bevis på hur dessa drönare kan effektivisera, spara tid och pengar, rädda liv och öka nyttan för många branscher. Vill du ha mer information om produkten och hur den kan hjälpa dig i ditt arbete så tveka inte att kontakta oss!

Läs mer om Matrice 210 RTK på swedron.se

Taggar
Visa mer

Erik Eriksson

Arbetat med försäljning av drönare och varumärket DJI sedan 2010. Rådgivare för DJI Enterprise.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button