EASANyheterPolis & SäkerhetRegelverk

EASA 2020: Allt du behöver veta om fjärridentifiering

Med EASAs nya regelverk som träder i kraft under 2020 kommer fjärridentifiering vara ett krav för både tillverkare och fjärrpiloter.

Vad är ”Fjärridentifiering”?

Tanken med fjärridentifiering är att skapa en digital registreringsskylt för drönare. Med fjärridentifiering aktiverat delas drönarens plats, hempunkt och handkontrollens position. Data kan endast övervakas live, inget ska behöva loggas. De drönare som tillverkats efter 1 juli 2020 måste ha denna funktion och fjärrpiloten är då skyldig att se till att den är aktiverad under hela flygningen.

Varför behövs fjärridentifering?

Med fler drönare i luften behöver flygledare och flygplatser ett sätt att övervaka även drönare i vårt luftrum. Huvudskälet är att öka säkerheten för både bemannat och obemannat flyg, men systemet kommer även användas av polis och andra myndigheter.

DJI har implementerat fjärridentifiering i deras mjukvaror

Fjärridentifering / Remote Identification
”Remote Identification” i appen DJI GO 4

Även om funktionen är avstängd som standard har DJI börjat implementera fjärridentifering i deras mjukvaror. I dagsläget kan du dela följande data:

UUID: Detta står för ”Unique User Identification” och är kopplat till ditt DJI konto.

Identification & Flight Information: Detta är valfritt; här kan du informera syftet med flygningen. Du kan ange ett valfritt namn under ”Identification”. Under ”Flight Information” anger du syftet med flygningen, max 90 tecken. Ett exempel skulle kunna vara ”Inspektion av hustak på adress ”Havsgatan X”.

Efter 1 juli 2020 måste nya drönare implementera fjärridentifering och så småningom kommer det vara ett krav för alla drönare över 250 gram. I dagsläget går det bra att flyga med funktionen avstängd.

Även FAA kommer ställa krav på fjärridentifering

Fjärridentifering skulle hjälpa till att underlätta mer avancerade operationer för UAS och lägga grunden för det framtida UAV trafiksystemet UTM (Unmanned Aircraft System Traffic Management).

Federal Aviation Administration

Fjärridentifering är enligt FFA nästa steg för att få en säker och hållbar drönarinfrastruktur. Genom att ge FFA och andra myndigheter möjlighet att identifiera drönare kan man öka säkerheten i både luften och på marken.

Du kan läsa mer FFA och deras implementering av fjärridentifering här:
https://www.faa.gov/uas/research_development/remote_id/

Övervakningssystem för fjärridentifering under utveckling

DJI Aeroscope Portable

DJI släppte under 2018 sitt egna övervakningssystem för fjärridentifering kallat Aeroscope. Med detta system kan man övervaka följande i realtid:

  • UAV-serienummer
  • Fabrikat och modell
  • Position
  • Hastighet
  • Latitud och hempunkt för drönaren
  • Användarens registrerade e-postadress
Visa mer

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button