Nyheter

Ny drönare: Skydio 2 – Värdig utmanare till DJI?

Skydio – som är en avknoppning från Parrot – släppte redan 2018 drönaren R1 som skulle revolutionera marknaden med ”riktig” autonom flygning. Det blev åtminstone ingen stor succé i Sverige men nu är det dags igen för nästa version kallad Skydio 2. Kan de ha lyckats bättre denna gång, och kan de på allvar konkurrera med DJI?

Av den officiella videon att döma rör sig Skydio 2 ledigt mellan träd och i annan komplex miljö utan större ansträngning och kan till och med fortsätta följa objekt (med hjälp av GPS-positionering) även om objektet tillfälligt försvinner ur bild. Imponerande resultat.

Tre olika sätt att kontrollera Skydio 2

Skydio kan kontrolleras på tre olika vis. Via en app i din mobil eller surfplatta (Android & iOS), via handkontroll eller genom Skydio Beacon. Beacon har en räckvidd upp till 1,5 km (mot handkontrollens 2,5 km) och har en inbyggd GPS-mottagare vilket är hemligheten till att drönaren kan följa efter dig eller ditt objekt även om det för tillfället inte är synligt i bild.

Idén och tillvägagångssättet är inte nytt i sig (googla fiaskot Lily drone), men verkar till syns äntligen fungera fullt ut och med snabb respons.

Skydio Beacon – Drönaren följer efter dig även om du för tillfället inte syns i bild

Hemligheten stavas Nvidia

Att få en drönare att flyga kräver förvisso en del datakraft. Men inget i jämförelse med att flyga autonomt och samtidigt ha koll på omgivningen och undvika hinder i realtid. Skydio 2 är därför bestyckad med Nvidia Jetson TX2 som hanterar 1,3 miljarder beräkningar per sekund med hjälp av 256 GPU-kärnor, alltså fullt tillräckligt för ändamålet.

Gratis reparationer

Skydio 2 tillverkas i USA och utlovar något nytt och djärvt i branschen – flyger du enligt deras säkerhetsföreskrifter och ändå kraschar så erbjuds du fria reparationer. Imponerande kundservice så långt!

En riktig utmanare till DJI?

Frågan många ställer sig är – kan det här verkligen vara sant? – Kan detta vara en värdig utmanare till DJI? Av de videos som hittills finns tillgängliga verkar Skydio 2 helt klart lovande och utmanar DJI med modernare hårdvara och AI-möjligheter vi inte tidigare skådat i kommersiella sammanhang.

DJI har historiskt svarat snabbt på konkurrens med exempelvis Mavic Pro som mer eller mindre satte spiken i kistan då GoPro släppte Karma 2015. Vad blir draget denna gång? Vi väntar med spänning.

Kommer till Europa 2020

Skydio tar för tillfället upp förbeställningar på den amerikanska marknaden och planerar att börja leverera i januari 2020. Dock får vi i Sverige och Europa vänta något längre då produkten för närvarande inte är CE-godkänd. Vi väntar med spänning på att se om Skydio 2 kan lyckas och ser fram emot ett spännande 2020.

Visa mer

Erik Eriksson

Arbetat med försäljning av drönare och varumärket DJI sedan 2010. Rådgivare för DJI Enterprise.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button