NyheterTestat i drönarvärlden
Populärt

Testat: Autel EVO 2 – 8K

Drönarserien Autel EVO 2 fick stor uppmärksamhet på CES-mässan i januari och sedan dess har det varit lång väntan för leverans, men nu har vi äntligen fått in modellen med 8K-kamera. Självklart var vi tvungna att se om den lever upp till förväntningarna.

Samma drönare – tre olika kameraalternativ

EVO 2 har tre olika val av kameror att tillgå med stegrande prisnivå. Instegsmodellen heter 8K med en 1/2″ CMOS-sensor och 48MP. Mellanmodellen heter Pro med 1″ CMOS-sensor och 20MP. Sist men inte minst, för den som arbetar professionellt finns EVO 2 DUAL med dubbla kameror, samma sensor som i 8K kombinerat med en IR-sensor (värmekamera) med 640px upplösning. 8K-kameran går dessutom att zooma med digitalt upp till 4x lossless, maximalt 8x.

Autel EVO 2 med tre olika kameraalternativ.
Autel EVO 2 kommer i tre olika versioner

Varje modell går att köpa i grundutförande med handkontroll och ett batteri, men finns också i paketpris med fler tillbehör och kallas då Rugged Bundle. Varje levererad drönare har exakt samma specifikation, det är enbart kamerorna som skiljer dem åt. Det betyder också att du kan skaffa alla kameror om så önskas, och byta vid behov. Bytet sker inte blixtsnabbt och utan skruvmejsel, men förhållandevis snabbt på kanske 10 min. Mycket bra så här långt.

Säkerhet & kollisionssensorer

EVO 2 är utrustad med 12 st små kameror, två ultraljudssensorer och hjälpljus nedåt i mörka förhållanden (så att kameran kan uppfatta marken under sig). Alla dessa sensorer samverkar och håller koll på omgivningen.

EVO 2 bromsar och flyger runt hinder i sin färdväg, detta fungerar som förväntat. Vi fick inte chansen i detta test att prova follow me funktionerna, men av allt att döma från andra tester vi sett fungerar det bättre än på Mavic 2, men inte lika sofistikerat som på nya Skydio 2. Det vi saknar är möjligheten att låta drönaren backa automatiskt när ett hinder närmar sig. Möjligen finns denna funktion i en av alla dess alternativa flyglägen som vi missat? Vi uppdaterar när vi undersökt detta mer utförligt.

App: Autel Explorer

Förutom att kunna använda handkontrollens inbyggda skärm för live video, eller den separata hårdvaran LiveDeck (mer om det senare), finns givetvis en app; Autel Explorer. Den finns att ladda ner både till Android och iOS-enheter.

Det första man slås av är likheten mellan denna och DJI´s motsvarighet GO4. Utseende, funktionalitet, menyer med mera är mycket lika varandra. Är du van vid DJI sedan tidigare blir övergången mycket simpel och med liknande namn, funktioner och inställningsmöjligheter.

Ser det inte ut som att Autel inspirerats av DJI & Elon Musk med sin app Autel Explorer?
Bra förebilder tycker vi.

Appen flyter på bra med stabil live video i vår mobil för detta test, en Samsung S8. Intressanta och bra funktioner vi hittat är Defog – en algoritmförändring i live video för att öka synbarheten i dimmiga förhållanden. Ludicrous mode – för dig som är insatt i Tesla vet vad det betyder, snabb hastighet. I detta fall upp till 20 m/s eller 72 km/h. Ofta tillräckligt för snabba transportsträckor eller för att förfölja snabbrörliga objekt.

Drone coordinates – Visar aktuell position som drönaren befinner sig på direkt i bildvyn. Kan visa formaten GPS/UTM/DTM (gradminuter). Mycket användbart vid exempelvis räddningsinsatser då man snabbt kan behöva koordinera personal till en specifik plats. En annan smart funktion är visningen av gimbalens lutning i grader, vilket är användbart om man vill ”hitta tillbaka” till samma typ av perspektiv repetitivt.

Det samlade intrycket är mycket bra, med modernt gränssnitt och logiska positioner.

Unboxing & kvalitetsintryck

Autel EVO 2 levereras i en plastförsluten låda med hög kvalitetskänsla. Den omedelbara känslan när man greppar drönaren ur kartongen är hur tung den är för sin storlek, 1127g. Vikten består till en tredjedel av batteriet med 368g vikt och har en kapacitet på 7100 mAh. Batteriet påminner en hel del av ett Phantom 2 batteri, för er som minns dessa, både till storlek och viktkänsla och med samma antal individuella celler, alltså tre. Batteriet ger en maximal flygtid på 40 minuter per laddning.

Batteri med kvalitetskänsla

Tyvärr är det lite som med bränsleförbrukning på bilar; siffrorna i specifikationerna är inte alltid förenade med verkligheten, åtminstone inte i min verklighet. Så även i detta fall. Räkna med ca 35 min som en mer realistisk och maximal flygtid, men det är fortfarande mycket bra. Batteriet glider lätt i och ur sitt utrymme, med bra passform och skjuts ut bakåt. Låsningen känns gedigen och ger ett förtroendeingivande klick som bekräftar att det sitter på plats.

Autel EVO 2 8K klassas inom kategorin C2 efter juli 2020

Den högre vikten gör att den känns gedigen och höjer kvalitetsintrycket, så det är inte negativt. Dock påverkar totalvikten hur den kommer att få flygas efter 1 juli i år då de nya EASA-reglerna träder i kraft. Drönaren hamnar då i en klass som heter C2, vilket kortfattat innebär att drönaren måste flygas på behörigt avstånd från människor. Värt att tänka på.

Överlag har drönaren en hög ytfinish med sin brandgula färg och halvmatta yta. Armarna har en riktigt skön känsla både när man fäller ut och viker in dem.

Designmässigt tycker jag dock att konkurrenten Mavic 2 med sin mer strikta grå färg och uttryck känns något mer modern. Men man skall ju flyga drönaren, inte stirra på den eller hur?

Handkontrollen överraskar

– Handkontrollen kan väl inte vara lika bra som DJI Smart Controller kanske du funderat på? Nej, det är den inte men den är ändå överraskande bra. Allt för ofta ser jag drönare på marknaden (borträknat min egen referens DJI) som kämpar med kvalitetskänsla och designuttryck, men som helt glömt bort att designa en tillräckligt bra handkontroll. Tog utvecklingsbudgeten slut, tiden eller orken? Förmodat allihop. Därför hade jag inte allt för höga förväntningar på denna, men vad kul då jag hade felaktiga och förutfattade tankar.

Tyngden är precis rätt och ligger stadigt i händerna, och efter att fällt ut de nedre handtagen passar den perfekt för dig som flyger med tumgrepp. Lite värre blev det för mig som använder nypgrepp, svårt att placera långfingrarna rätt utan att råka klicka på foto- eller videoinspelningsknappen. Ett mindre problem då jag till slut hittade ett tillräckligt bra sätt att hålla den bekvämt.

9 st fysiska knappar, två scrollhjul och en lagom stor centrerad skärm med ljusstyrka på 300 nits utgör kommandobryggan. Scrollhjulen kanske är en aning plastiga och för ”lätta”, men helhetsintrycket är fortfarande positivt.

Inbyggda skärmen är tillräckligt bra, ibland.

Det inbyggda fästet rymmer vilken modern smartphone som helst. Skall du använda surfplatta behövs ett annat fäste från något annat märke, detta medföljer inte och erbjuds inte av Autel i dagsläget. Skärmen ser mycket bra ut när den visar flygdata (telemetri) och mindre bra vid live video. Den är dock tillräckligt bra för att lyckas orientera sig via den om man av någon outgrundlig anledning skulle glömt sin mobilenhet hemma eller på jobbet.

Inte särskilt troligt att det skulle ske(?), och heller inte särskilt troligt att skärmen kommer användas i någon större utsträckning. Men det gör ingenting, att det går är bra. Drifttiden per laddning är ca 4 timmar, vilket är fullt tillräckligt för normalt bruk. Förläng drifttiden om nödvändigt med en powerbank. Ja, du hörde rätt du kan ha en mobil enhet ansluten i ett av de två USB-uttagen och låta den laddas samtidigt som du också laddar handkontrollen via det andra uttaget. Bra Autel!

Det samlade intrycket är fortfarande; överraskande bra. Nog om handkontrollen, vi fortsätter.

Flygkänsla och räckvidd

Dagens flygning bjöd på solsken och vindbyar på ca 10-12 m/s. Perfekta förhållanden för att sätta Autel EVO 2 på prov. Drönaren saknar IP-klassning, så att flyga i regn är dock ingen god idé.

Efter att packat upp drönaren och startat handkontrollen anslöt appen snabbt och stabilt. Som brukligt utfördes en kompasskalibrering, vilket fungerar precis som på Mavic – Ett varv medurs, sedan ett varv till med drönaren lutad på sidan.

Propellrarna sitter hårt monterade på sina nav, vilket gör dem mindre benägna att fällas ut av centrifugalkraften. Tipset är att därför alltid fälla ut dem innan start för att undvika onödiga och potentiellt farliga vibrationer.

Första lyftet

Efter att ha tryckt båda styrspakar nedåt och inåt startar motorerna på ”tomgång”. En snabb vänster spakrörelse uppåt och drönaren är i luften. Automatisk start och landning finns via knapptryckning på handkontrollen eller i appen, men detta är ju första starten. Manuell kontroll är att föredra. Ljudet från propellrarna är klart tydligt, men inte störande högt. Något mullrigare ljud än Mavic 2 tack vare den extra vikten och större propellrar.

Drönaren skakar en aning men efter ett snabbt gaspådrag rätar de ut sig sista knycken och skakningarna försvinner. Den står stadigt i luften, guppar stabilt emot de relativt starka vindbyarna. Pre-flight testar alla riktningar på styrspakarna upp, ned, sida och rotation. Check! Då var vi klara för ett första flygtest.

Växlar omgående över till Ludicrous Mode och efter en varningsprompt om att krocksensorerna stängs av i detta läge blir nu plötsligt flygningen desto roligare.

Resan startar med en snabb stigning rakt upp och handkontrollen varnar för starka vindar. Dock ingen röst som berättar för mig att jag nått min inställda maxhöjd på 120 m, som jag brukar få på Mavic. Hade jag ljudet avstängt på mobilen? Flygningen sker sedan i nordvästlig riktning i maximal fart i Normal Mode. Maximal fart? Det går tråkigt långsamt, jag skall ju flyga en bra bit bort över de vidsträckta och öppna landskapet.

Upp till 5 km räckvidd för svenska marknaden

Växlar omgående över till Ludicrous Mode och efter en varningsprompt om att krocksensorerna stängs av i detta läge blir nu plötsligt flygningen desto roligare. Styrspakarna är mer agila och drönaren svarar snabbare i alla riktningar.

Räckvidden skall enligt uppgift uppnå 9 km(!) i FCC-version och 5 km för oss här i Sverige med CE-versionen. Fick inte tillfälle att testa denna gräns denna gång. Efter 900 m får jag meddelande om låg videosignal och bilden fryser och visar sista bildrutan innan avbrottet. Jag stannar tvärt och väntar, inom 1-2 sekunder kommer bilden tillbaka. Efter det upplevde jag inte en tendens till avbrott eller störningar. Troligen bytte drönaren kanal, vilket i detta fall gick något långsamt. Efter 1,5 km tar det stopp på grund av bebyggelse, och jag vänder tvärt tillbaka till startplatsen. Medvinden på tillbakavägen gör att drönaren överstiger 70 km/h. Stabil live video utan tendens till skakningar, ser ut som ett rörligt vykort, exakt som förväntat.

Mjukvaran kan behöva lite finjustering

Fortfarande i Ludicrous flyger jag så aggressivt jag bara kan på behörigt avstånd från den enda hästen i den närliggande hagen som obemärkt tuggar vidare på sitt gräs. Likt en bil med understyrning noterar jag att mina yaw-utslag (rotation runt sin egen axel) fungerar mindre bra i högre hastigheter, den har en tendens att inte vara tillräckligt snabb, svårt att hålla nosen i färdriktningen. – Löser sig med en uppdatering, måste kontakta Autel med den synpunkten.

Jag landar efter ca 25 min och summerar med ett leende att den ”fungerar nästan lika bra som en Mavic 2″. Det är verkligen inget dåligt betyg, med tanke på att det är en av världens mest sålda drönare. Jag har nämnt den tidigare och det är svårt att inte dras till den parallellen. Autel EVO 2 riktar sig till samma prosumers och yrkesprofessionella, har liknande storlek, teknik och prisspann. Den skall jämföras, det är precis det nya potentiella kunder till Autel också frågar sig.

Bild- och videokvalité

I ärlighetens namn är undertecknad testpilot för dagen ingen uttalad professionell fotograf, så bedömningen av bildkvalité är precis som mycket annat här i världen högst subjektiv. Den som jag jämför med i detta korta test är Mavic 2 Zoom som har liknade sensorstorlek.

Bilderna känns skarpare och med mindre brus, men med hårdare komprimering och med mer utsmetning. Färgerna är också en aning bleka. Fotade inte i RAW, men för dig som önskar råmaterial från kameran kommer vi att presentera det här inom kort. Både video och foto. Då kan du enklare bilda dig en egen uppfattning.

Slutsats

Valet av drönare, när du trycker på köpknappen handlar oftast inte om att den flyger snabbare än konkurrenten, har fler megapixlar eller ser fräckast ut. Det är lockelser för att få dig att haja till och vilja veta mer, en usp för att välja just den drönaren. Vilken usp har då Autel EVO 2 8K? Ja, det är upplösningen på 8K – ”världens första drönare med 8K”. Kommer du använda 8K? Ja, om du jobbar med media kan det vara en fördel att ”framtidssäkra” sitt material. För den som fotar och filmar utan att redigera (och det är många) kommer inte ens kunna spela upp materialet på en normal stationär dator i dagsläget.

Det som spelar roll är det sammantagna helhetsintrycket av all teknisk specifikation, kvalitetskänsla, räckvidd, flygtid, inkluderade tillbehör, kompatibilitet och storlek. Här tycker jag att Autel EVO 2 har lyckats riktigt bra på alla punkter. För min del slår den inte Mavic 2 som helhetsintryck, men det är verkligen inte långt ifrån. Eftersom jag varit verksam i branschen länge och sålt DJI´s produkter i snart 10 år skall du inte bara lyssna på mig, jag är inte helt opartisk men jag försöker vara så objektiv som möjligt. Konkurrens är nyttigt för branschen och för framtida utveckling.

Vilka utmanar 2020?

Det finns två intressanta utmanare till Mavic 2 idag och det är Autel EVO 2 och Skydio 2. Swedron är ensamma återförsäljare av Autel Robotics i Sverige för tillfället, och vi har valt att satsa på varumärket efter detta inledande test. Vi kommer fortsatt att satsa på alla drönare som tillför något, har bra kvalité och fyller ett hålrum på marknaden, oavsett varumärke.

Skydio 2 tillverkas i USA och har fått en stor hype ”där borta”. Produktionen är fulltecknad året ut. Så den som väntar på lansering i Sverige får vänta minst till 2021, om den alls når vår marknad. Hur länge de båda tillåts utmana DJI vet jag inte, men de har hittills fått växa sig starkare på marknaden utan motstånd i några månader nu. Vad DJI lurar på som svar på tal är det få som vet, men jag vet redan nu att jag ser fram emot det.

Fördelar

 • 8K kamera med bra kvalité
 • Lång flygtid på 35-40 min
 • 12 st antikollisionssensorer
 • Samma drönare kan användas med valfri kamera
  (kameramodulerna kommer snart släppas för köp 8K, Pro eller DUAL)
 • Lägre pris än Mavic 2 Zoom med Smart Controller

Nackdelar

 • Handkontrollens inbyggda skärm är inte tillräckligt högupplöst eller stor nog för att ersätta en mobil enhet.
 • Drönaren går potentiellt att starta, även med sladd ansluten i USB-uttaget vid filöverföring. Är den tillräckligt utvecklad och säker?
 • Högre pris än Mavic 2 Zoom med standardkontroll
 • Eftermarknadssupport – inget servicecenter finns för närvarande i Europa.
 • Kommer klassas som C2 drönare efter 1 juli 2020 när EASA implementeras vilket begränsar flyg- och användningsområde.
Taggar
Visa mer

Erik Eriksson

Arbetat med försäljning av drönare och varumärket DJI sedan 2010. Rådgivare för DJI Enterprise.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button