KöptipsTestat i drönarvärlden

Vilken drönare bör jag välja som privatkonsument?

Valmöjlighet är något vi människor älskar, och när man letar efter en ny drönare finns det minst sagt en hel del att välja mellan. Men ibland kan det vara svårt att hitta rätt – vilken drönare är egentligen det rätta valet för just mig? Utbudet är stort och åsikterna på olika forum och nätsidor kan minst sagt spreta. I vår guide går vi igenom de mest populära drönarna och reder ut begreppen.


Del ett – Lämpligaste drönaren för privatkonsument

”När det kommer till drönare idag är DJI herren på täppan med över 70% av världsmarknaden.”

När man köper en drönare finns det ett antal faktorer man bör fokusera på. Några av dom viktigaste är flygtid, kamera, säkerhet, kvalité och användarvänlighet. När det kommer till mindre drönare, alltså drönare som väger några hundra gram upp till ca 15 kg är det DJI som än så länge är ohotad herre på täppan. – Finns det inga andra märken som är värda namnet, undrar du? Det enkla svaret är nej. Varken DJI eller någon annan tillverkare gör produkter som tilltalar alla, men sammantaget så vill vi påstå att det än så länge inte finns någon konkurrent som puttar ner DJI från tronen. Råd&Rön testade mindre drönare i mars 2018 och DJI kom på plats 1, 2, 3 av 10 testade drönare. Ingen skulle dock vara gladare än oss om det kom en riktigt ordentlig utmanare, vilket skulle vara nyttigt för marknaden.


Phantom eller Mavic serien?

Frågeställningen ”Ska jag välja Phantom eller Mavic serien?” är en klassisk sådan – och för att få svar ska vi gå igenom för- och nackdelar för båda serierna.

Phantom 4 Pro/Advanced eller Plus?

Alla modeller Pro, Advanced och Plus erbjuder i grunden samma sorts drönare och kamera. Skillnaden mellan Pro och Advanced handlar om säkerhet. Pro modellen har sensorer för att stoppa och undvika hinder framåt, bakåt, nedåt och IR sensorer på sidorna.

Advanced har sparat in på sensorer, och nöjer sig med sensorer framåt och nedåt. En annan funktion på Pro modellen är möjligheten att växla frekvensen mellan drönare och handkontroll till 2,4Ghz eller 5,8Ghz. Som standard flyger de flesta drönare normalt på 2,4Ghz men i vissa situationer och på platser med mycket störningar, kan det göra stor skillnad att växla till 5,8Ghz. Advanced flyger enbart på 2,4Ghz. Advanced är alltså ett enklare insteg, med en billigare prislapp än Pro.

I övrigt väger Advanced 20 g mindre men ger en försumbar skillnad i flygtid. Tillägget + (Plus) finns för både Pro och Advanced och skillnaden är vilken handkontroll som ingår. I dessa modellvarianter ingår en ljusstark och inbyggd skärm på 5.5 tum i handkontrollen. Skärmen laddas och drivs av samma batteri som handkontrollen. Det är smidigt att alltid ha med sig en skärm, och slippa ladda ytterligare en enhet. DJI hävdar att skärmen är dubbelt så ljusstark som mobila enheter (framgår inte vilken de refererar och jämför mot) och det betvivlar vi inte. Skärmen startar snabbt och är optimerad för att köra DJI Go appen utan onödiga bakgrundsprogram som slöar ner. Det flyter på bra i alla situationer.

Dock lider skärmen av en väldigt blank yta som lätt blir kladdig, och ger onödiga reflektioner under ljusstarka dagar. Vi kan rekommendera den inbyggda skärmen för dig som uppskattar en allt-i-ett-lösning. Skärmen är inte på något sätt dålig, men lever heller inte upp till alla förväntningar i alla situationer. Vi hade önskat en skärmyta med färre reflektioner. Skillnad är det då på CrystalSky som vi berättar mer om i framtida inlägg och som är kompatibel med Inspire 2 och Matrice 200 serien. Det skall också sägas att det inte går att installera några tredjepartsappar i skärmen. Så för dig som vill använda Pix4D, DJI GS Pro eller någon annan tredjepartsapp gör sig inte besvär. Då är det en ordentlig och modernare surfplatta som gäller istället.


Storlek och utseende

”Mavic serien står som klar vinnare när det kommer till storlek”

När det kommer till storlek och design är Mavic-serien svårslagen. En lätt och behändig drönare är drömmen för dig som bloggar, reser mycket eller enkelt och snabbt vill ta snygga foton och videos. Med sin fällbara design tar du med den i jackfickan om du behöver det. Det lilla formatet för dock med sig en begränsande faktor, och det är kamera- och sensorstorlek.

Innan Mavic gjorde sitt intåg på marknaden, var det Phantom-serien som hade epitetet ”liten drönare”. Det är fortfarande en liten modell, och transporteras med fördel i en formskuren ryggsäck. Men bredvid en Mavic Pro eller Mavic Air är det en gigantisk drönare. Phantom-serien ser för många ut lite mer som en ”leksak” i jämförelse med Mavic trots att den har egenskaper som också passar för professionella användare. Designen har blivit lite tuffare genom åren men det är trots allt Mavic som drar längsta strået när det kommer till utseendet.

Längd Bredd Höjd
   Phantom 4 Pro 28,9 28,9 19,6 cm
   Mavic Pro    19,8 8,3 8,3 cm
   Mavic Air    16,8 8,3 4,9 cm

Kamera

”Sensorstorleken påverkar bildkvalitet i allra högsta grad”

Låt oss vara ärliga: En drönare kan se hur tuff ut som helst, flyga hur snabbt som helst eller ha världens längsta flygtid, -men saknas en vettig kamera med god stabilitet och kvalitet så blir produkten inte särskilt intressant i längden. Så till vida att du inte är en hängiven FPV Racer pilot vill säga. Du som har en Samsung eller Apple smartphone av nyare modell och tycker att dessa bilder ser bra ut i de flesta situationer kommer bli helnöjd med både Mavic Pro och Mavic Air. Men vill man fota objekt i rörelse eller i skymning, ja då faller de tyvärr bort ganska snabbt. Då är 1-tumssensorn på Phantom 4 Pro ett mycket bättre val. Lägg också till den mekaniska slutaren som ger högre kvalitet med mindre distorsion när bilder tas då drönare eller objekt som fotograferas är i rörelse.

Sensorstorleken påverkar bilden: Med en större sensor får man generellt bättre skärpedjup än med en mindre sensor, bättre dynamiskt omfång och minskar behov av signalförstärkning som kan ge upphov till brus i bilder.

Värt att nämna är att Phantom 4 Pro kan spela in i video i formatet h.265 som väsentligt ökar videokvalitén och tar mycket mindre plats än h.264.

Alla modeller har en 3-axlig gimbal som balanserar ut ofrivilliga rörelser under flygning. Detta fungerar ypperligt i de allra flesta situationer. Ingen av modellerna lider heller av propellrar som ofrivilligt kommer med i bild vid extremare flygning eller vid snabba accelerationer. Äldre Phantommodeller (Phantom 3 och nedåt) led av detta fenomen, men med Pro modellens längre medar har kameran sänkts något samtidigt som motorerna flyttats högre upp och mer ut ur chassit. Enda gången det kan uppstå vibrationer eller rolling shutter är under kalla vinterdagar, då dämpningen (som normalt består av olika former av silikon) blir trögare av kylan och kan då inte längre prestera. Detta är dock inget unikt fenomen för en enskild drönare eller märke.

Foto Video Bitrate
  Phantom4 Pro 20MP 4096×2160 100Mbps
  Mavic Pro    12,3MP 4096×2160 60Mbps
  Mavic Air    12MP 3840×2160 100Mbps

Batterier och flygtid

Flygtider på drönare är lite som med förbrukningen på bilar. De angivna tiderna från DJI är absolut längsta möjliga flygtid, ned till några få procents kapacitet kvar. I normalfallet flyger man ned till runt 20% kapacitet kvar av säkerhetsskäl, så 3-4 minuter bör räknas av från de angivna tiderna för att få en mer realistisk bild. Mavic Pro och Phantom 4 Pro har en snarlik batteritid, medans Mavic Air hamnar något på efterkälken.

Flygtid Phantom 4 Pro: 30 min
Flygtid Mavic Pro (Platinum): 30 min 
Flygtid Mavic Air: 21 min

   Fråga: Vad är skillnaden mellan Mavic Pro Platinum och Mavic Pro?

Platinummodellen är den senare av de två, och kommer i en silvergrå finish. Förutom färgen har DJI lyckats förbättra flygtiden till 30 min mot Promodellens 27 minuter. Ljudnivån är också märkbart lägre med en ny version av propellrar. Du som äger en Pro och också vill uppleva lägre ljudnivå kan glädjas åt att propellrarna är bakåtkompatibla.

Om flygtiden kan anses vara i kortaste laget eller ej beror självklart på vad drönaren skall användas till. För Mavic Air som mer riktar sig till rekreation, kan den kortare flygtiden på 15-20 minuter vara en helt ok flygtid för att strosa runt kvarteret eller ta selfies eller dokumentera senaste semestern.

Säkerhet

DJI är duktiga på säkerhet. På mjukvarusidan finns FlySafe eller No Fly Zones som förhindrar att drönaren flyger på olämpliga platser. De förbjudna zonerna är allt från flygplatser, sportarenor, kärnkraftverk med mera. Dessa ”geofence”-områden identifieras genom drönarens GPS-position. Områdena uppdateras kontinuerligt och ny mjukvara installeras enkelt via DJI Go 4 appen. På hårdvarusidan finns ett antal olika sensorer till hjälp för att undvika kollisioner. Tekniklösningen går under namnet FlightAutonomy och är på Mavic AIR uppe i version 2.0.

DJI kombinerar mjukvarumässig bildanalys, IR-sensorer och sonar som arbetar tillsammans för att förhindra krascher, underlätta start och landning och möjligheten att kunna flyga tillbaka till startposition utan GPS-positionering. Systemet fungerar ypperligt i de allra flesta situationer, men vår erfarenhet är att det också finns en viss övertro till systemet. Exempelvis bör man vara försiktig med att låta drönaren själv undvika hinder nära trädkronor, där en utstickande gren kan missas av systemet och istället resultera i en alldeles för hård och omedelbar landning. Mavic Air vinner poäng på att vara först ut med FlightAutonomy 2.0 som ger högre precision för undanmanövrar och manöverduglighet när du spakar dig fram i komplexa miljöer. Hur vida den är långt mycket bättre än version 1.0 får tiden utvisa då Mavic Air än så länge inte riktigt nått ut på marknaden, åtminstone inte i Sverige.

Användarvänlighet

Alla produkter från DJI håller en mycket hög byggkvalitet, och det är inte långsökt att säga att DJI håller Apple varmt om hjärtat när det gäller designspråk, utseende på förpackningar och manualer.

Som världens största kommersiella drönartillverkare och där merparten av kunderna är privatpersoner ställs det enormt höga krav på att produkterna skall vara enkla att hantera för att nå framgång. Det är ingen liten utmaning, men DJI har utan tvekan kommit mycket långt. Löst hängande kablar, batterier som kan laddas felaktigt eller ständiga vibrationsproblem i videomaterialet är sedan länge ett minne blott på hela DJI´s drönarflotta. Inlärningstiden från uppackning till att göra första lyftet är relativt kort och smärtfri (om du är läser manualerna ordentligt vill säga).

Alla drönare i consumer-segmentet (Spark, Mavic, Phantom) använder sig av appen DJI GO 4. Den är kompatibel med både Android och iOS-enheter. Genom appen görs alla inställningar, mjukvaruuppdateringar, kalibrering och visning av live video. Appen är mycket sofistikerad och intuitiv, men kräver också en modern mobil enhet för att fungera optimalt. Så har du en smart phone eller surfplatta med 3-4 år på nacken kan det hända att du behöver uppdatera denna till nyare modell.

Sammanfattning

Är formfaktorn det viktiga för dig? Vill du ha en resekamrat att ta med och få den där snabba bilden att ladda upp på sociala medier? Eller är du en person som prioriterar kamerakvalité och flygtid? Det är inte lätt att utse en given vinnare i consumersegmentet. Alla modeller har många likvärdiga egenskaper, som exempelvis räckvidd. Väger man in pris som en faktor vill vi lyfta fram Mavic Pro Platinum som en mycket bra allround drönare, med vettig kamerakvalité och säkerhetsfunktioner. Om priset är av mindre betydelse och kvalité ligger i fokus är det utan tvekan Phantom 4 Pro som är det självklara valet. Vilken väljer du?


LÄS MER: MAVIC PRO

LÄS MER: MAVIC AIR

LÄS MER: PHANTOM 4 PRO

Taggar
Visa mer

Erik Eriksson

Arbetat med försäljning av drönare och varumärket DJI sedan 2010. Rådgivare för DJI Enterprise.

Relaterade artiklar

3 kommentarer

  1. Jag vet inte men är det Ni som har grossistverksamheten för DJI drönare i Sverige eller köps dessa från Holland?

    Med vänlig hälsning, Anders

  2. Jag rekommenderar ej DJI Mavic Pro kanske till och med 2 Pro dom har samma konstruktion, dom har problem med RTH (return to home) eller man kan säga tendens till flyga bort , 2 dagar sen har det hänt för mig. Fick varningar vid första flygningar att nåt stämmer inte med Mavic Pro så räcker med att kalibrera men nej de var sant efter ett par dagar senare Mavic Pro var borta. Jag har med Phantom 3Pro och jag tvingade den många gånger flyga bort utanför fjärrkontrollens räckvidd eller stängde av fjärrkontroll ALLTID ALLTID kom tillbaka (över140 flygningar).
    Kola på annonser hur många säljer fjärrkontroll batteri och andra tillbehör , dom alla förlorade sina Mavic Pro på grund av dålig konstruktion av Mavic Pro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kolla också in

Close
Back to top button